Што се терапевтски ќебиња

Терапевтските или тешки ќебиња (weighted blankets) придонесуваат за намалување на стресот и анксиозноста и овозможуваат полесно заспивање. Нежниот притисок го стимулира мозокот да произведува серотонин, „хормон за среќа“, кој во темнината постепено се трансформира во мелатонин, хормонот кој е одговорен за регулација на спиењето.

Ниското ниво на серотонин е еден од факторите кои предизвикуваат депресија, анксиозност, агресивност и компулсивно однесување. Постојат истражувања кои покажуваат дека имаат различни бенефити, едно од нив е  истражувањето во кое е утврдено дека го подобрува квалитетот и должината на сонот кај лица кои страдаат од несоница.

ИМАМЕ ГОЛЕМ ИЗБОР НА ДЕЗЕНИ!

Тешките ќебиња овозможуваат стимулација на две сетила:

Проприоцептивното и тактилното. Комбинацијата од овие две е нарачена “стимулација при длабок притисок” која има смирувачки ефект.

Специјалните едукатори и рехабилитатори или сензорните едукатори кои работат во сензорните соби, ги користат терпаветските ќебиња како алатки за смирување и опуштање, но преку различни активности и игри, тешкото ќебе може да послужи и за активирање на повеќе сетила .

Прилогодете го ќебето според вашите потреби

 

Тежината на ќебето треба да е околу 10% од вашата телесна тежина. Изборот на дезен го правите вие. Изработени се од природни материјали. Прекривката е 100% памук. Полнети се со хипоалергени ситни стаклени топчиња и слојот кој придонесува топлина – ваталин.

 

 

Димензии на детското ќебе                        |         120cm x 150cm

Димензии за ќебињата за возрасни        |         150cm x 200cm

За кого се наменти?

  • Стрес и анксиозност
  • Проблеми со спиењето или несоница
  • Хронични болки
  • Паркинсова болест
  • Алцхајмерова болест
  • Луѓе во зрело доба (над 65 години)
  • Аутистичен спектар
  • АДХД
  • Сензорна дисфункција

За сите на кои им недостига прегратка во текот на ноќта.