Идеални терапевтски помагала за секојдневен спокој

 

Создаваме терапевтски помагала кои го подобруваат секојдневното функционирање на луѓето постигнувајќи го ефектот на „стимулација на допир од длабок притисок”. Докажано е дека терапевтските  алатки како тешко ќебе, тежок елек и тешка перница на скут или рамена, се корисни кога се користат превентивно или во кризни состојби кај деца, адолесценти, возрасни и луѓето во зрела доба. Терапевтските помагала ја намалуваат анксиозноста и влијаат така што го смируваат нервниот систем и мускулите на телото.

 

ИМАМЕ ГОЛЕМ ИЗБОР НА ДЕЗЕНИ!

Што се терапевтски ќебиња

 

Терапевтските или тешки ќебиња (weighted blankets) придонесуваат за намалување на стресот и анксиозноста и овозможуваат полесно заспивање. Нежниот притисок го стимулира мозокот да произведува серотонин, „хормон за среќа“, кој во темнината постепено се трансформира во мелатонин, хормонот кој е одговорен за регулација на спиењето.

Ниското ниво на серотонин е еден од факторите кои предизвикуваат депресија, анксиозност, агресивност и компулсивно однесување. Постојат истражувања кои покажуваат дека имаат различни бенефити, едно од нив е  истражувањето во кое е утврдено дека го подобрува квалитетот и должината на сонот кај лица кои страдаат од несоница.

Специјалните едукатори и рехабилитатори ги користат терпаветските алатки за подобрување на перфомансите на деца и млади возрасни со тоа што носејќи ги тешките елеци значително се зголемува фокусираноста и смиреноста. Тие ги препорачуваат терапевтските ќебиња на сите кои некогаш помислиле дека им треба силна и долга прегратка за полесно да заспијат

Што има поважно од квалитетен сон и будење свежи и наспани?!

 

 

Прилогодете го ќебето според вашите потреби

 

Тежината на ќебето треба да е околу 10% од вашата телесна тежина. Изборот на дезен го правите вие. Изработени се од природни материјали. Прекривката е 100% памук. Полнети се со хипоалергени ситни стаклени топчиња и слојот кој придонесува топлина – ваталин.

 

 

Димензии на детското ќебе                         |         120cm x 150cm

Димензии за ќебињата за возрасни        |         150cm x 200cm

За кого се наменти?

  • Стрес и анксиозност
  • Проблеми со спиењето или несоница
  • Хронични болки
  • Паркинсова болест
  • Алцхајмерова болест
  • Луѓе во зрело доба (над 65 години)
  • Аутистичен спектар
  • АДХД
  • Сензорна дисфункција

За сите на кои им недостига прегратка во текот на ноќта.