Креирање на рутина за спиење

Квалитетниот сон е од суштинско значење во детството, но истражувањата покажуваат дека дури 20 до 30% од бебињата и малите деца имаат проблеми со спиењето. Ако сте родител на детенце “незаспивач”, од прва рака знаете колку е фрустрирачко да го гледате вашето малечко...

ШТО Е ТЕЖОК ЕЛЕК И КАКО ФУНКЦИОНИРА?

Станува збор за обичен елек кој се носи над алишта но има вградена тежина. Со својата тежина обезбедува длабока стимулација на проприоцептивниот систем, која смирува, го зголемува вниманието и свесноста за себе. Се препорачуваат на деца од аутистичен спектар, АДХД и...
“Every great DESIGN begins with an even better STORY”

“Every great DESIGN begins with an even better STORY”

Дизајнот на Huggy поттикна една приказна за визуелната стимулација и перцепција Huggy располага со широка палета на различни дезени на тешки ќебиња. Различните дезени преку сетилото за вид  ја поттикнуваат визуелната стимулација и перцепција во телото. Визуелната...
На кој начин длабокиот притисок придонесува за полесно заспивањe

На кој начин длабокиот притисок придонесува за полесно заспивањe

За време на 24-часовен период, секој од нас произведува хормони кои контролираат кога ќе заспиеме и кога ќе се разбудиме. Овој циклус е контролиран од хормон наречен мелатонин. Произведен во пинелната жлезда во мозокот, овој хормон е одговорен за внатрешниот...
Терапевтските ќебиња во сензорната интеграција

Терапевтските ќебиња во сензорната интеграција

Терапевтските ќебиња во сензорната интеграција ШТО е тоа ќебе со тежина или терапевтско ќебе? Тоа се ќебиња полнети со специјални ситни еколошки суровини од пластика,стакло или пелети. Најпрепорачливи се стаклените топчиња бидејќи...